Hvordan kutte ned på kjøttinntaket (juliaanjali) hits
 photo Header1-001_zpsb2exsaps.jpg

Hjem Add Kontakt

0

Hvordan kutte ned på kjøttinntaket

Jeg har slitt med helsen, og derfor bestemte jeg meg for å slutte å spise kjøtt. Og nå har jeg ikke spist kjøtt siden nyttårsaften 2016. Jeg har merket store forbedringer, og føler at det ikke er vanskelig å holde seg unna. Kjøtt øker kolesterolet og er en stor grunn til hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og andre plager. Kjøtt er derfor ikke sunt. Kjøttindustrien er en av de mest forurensende industriene, og de behandler dyrene veldig dårlig. Det er heller ikke nødvendig å spise kjøtt lengre, ettersom vi kan få i oss alle næringstoffene vi trenger i annen mat. Det kan være litt vanskelig for noen å kutte ut kjøtt, så derfor tenkte jeg å skrive noen råd til deg. Jeg kommer ikke til å stoppe å poste oppskrifter som inneholder egg og gelatin, for mange kaker gjør det. Men selv spiser jeg mest mulig plantebasert. 

 

Erstatning


 

Erstatt kjøttet med noe annet! Bønner inneholder mye protein og metter veldig. Man kan også bruke sopp. Det finnes mange forskjellige typer, og de gir god smak. Tofu er laget av soyabønner, og mange vegetarianere bruker dette. Oumph er et matvaremerke som lager falskt kjøtt. Jeg overdriver ikke når jeg sier at jeg trodde det var kjøtt første gangen jeg spiste det. Soya taco miksen liker jeg veldig godt. Det smaker helt likt som kjøttdeig med tacokrydder, og det er mye billigere enn kjøttdeig. Jeg har lagt merke til at man sparer veldig mye penger ved å ikke kjøpe kjøtt. 


Nye oppskrifter

Finn nye oppskrifter. La deg bli inspirert til å bruke mer tid på å lage næringsrik og digg mat. Liker du maten du spiser og du passer på å spise deg mett, er det mindre sjanse for at man spiser usunn fast food. Bruk forskjellige typer krydder, så blir du ikke lei av å spise grønnsaker. Jeg føler jeg har lært mer om mat ved å spise vegetarmat. Det finnes så mye godt man kan lage! Og vegetarmat tar som oftest mindre tid å lage, siden da slipper du å bruke lang tid på å varmebehandle kjøttet for at det i det hele tatt skal være spiselig.


 

Fokus på det etiske


 

Vi glemmer av og til at den fine pakken med kjøtt før var et levende dyr. Egentlig er det merkelig hvordan noen dyr blir sett på som mat, og noen dyr er kjæledyr. Flere synes det er forferdelig at flere kinesere spiser hund, men er vi så mye bedre som spiser griser og kyr? I India er jo kyr hellige, og flere blir sjokkert når de kommer til Norge og ser kukjøtt (storfe) i flere hyller på matbutikken. Kulturen bestemmer liksom hva som er greit å spise. Kjøttindustrien behandler dyr som dritt, og hvis man kjøper produkter av dem, så støtter man dem. Mange av dyrene har en langsom og pinefull død. Ved å kjøpe økologiske produkter vil det bli mer etterspørsel av det, og reglene vil derfor bli strengere på gårdene. Interesserer du deg for å ta vare på miljøet er det bra å kutte ut kjøtt, for du sparer mer vann og CO2 ved å gjøre det, enn  ved å ta korte dusjer og slutte å kjøre bil. Vi bruker store landområder for å dyrke mat til dyr som skal slaktes, når den samme maten kunne blitt spist direkte av mennesker. Hungersnøden kunne vært stoppet om alle stoppet å spise kjøtt. 

 

Som sagt sluttet jeg å spise kjøtt på grunn av min helse. Men nå gjør jeg det også på grunn av det etiske. Jeg har jobbet i restaurantbransjen og var vant til å se kjøtt og diverse døde dyr. Men når man først innser hva disse dyrene har gått igjennom, den smerten de har opplevd, og hvor unødvendig det er, får man ikke lyst til å spise det lengre. Mange tror at hvis de stopper å spise kjøtt, har det ingen betydning, for bedriftene kommer til å fortsette å produsere det. Der tar du feil. Folk undervurderer forskjellen de kan gjøre. Hvis ingen spiser kjøtt, har produsentene ingen å selge det til. 

 

 

Til slutt vil jeg bare anbefale deg som leser dette blogginnlegget til å se 2 filmer. Disse filmene har gjort et sterkt inntrykk, og man lærer masse ved å se dem. Filmene er 

Earthlings

Link til film her: https://vimeo.com/209647801

 

Cowspiracy

Link til film her: https://fmovies.is/film/cowspiracy-the-sustainability-secret.pr8zq/2vyo4q (finnes også på netflix)


  • Kommenter her
    Tilkomstgruppen